new-mother

“Είμαι νέα μαμά, τί πρέπει να ξέρω”

Είναι αρκετές αυτές οι νέες μητέρες που βρίσκονται με ένα παιδί στην αγκαλιά και πραγματικά δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Τα συναισθήματα  τους συχνά εναλλάσσονται από την ευτυχία στη  δυστυχία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες νέες μητέρες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ξεκάθαρα τις ευθύνες , την αλλαγή της καθημερινότητας αλλά και των προτεραιοτήτων που φέρνει στη ζωή της νέας μητέρας  ο ερχομός ενός παιδιού. Ο κύριος  Στέλιος Μαντούδης, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, δίνει χρήσιμες οδηγίες που αφορούν τη νέα μητέρα ώστε να εξοικειωθεί με το νέο της ρόλο και να νιώσει τη νέα της ταυτότητα  μητέρας –γυναίκας.

Στη σημερινή εποχή η γυναίκα έχει πολλούς ρόλους αλλά αυτός που την ολοκληρώνει είναι της μητέρας, όπως και για έναν άντρα η ολοκλήρωση έρχεται μέσα από την πατρότητα.

Μπορεί για έναν που δεν έχει παιδί να ακούγεται λίγο υπερβολικό αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου, διότι η μητρότητα και η πατρότητα είναι μια διαδικασία που σε φέρνει πολύ συχνά σε αναμέτρηση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Σε κάνει να βιώνεις τα όρια σου και συχνά δοκιμάζει τις αντοχές σου σε ένα  ταξίδι ζωής.

«Η μητρότητα είναι ένα αμφίδρομο μάθημα» που σου μαθαίνει πολλά πράγματα για τον εαυτό σου για τις σχέσεις .

«Η μητρότητα γίνεται πρότυπο συμπεριφοράς  για το παιδί σου».

«Ο τρόπος που φέρεσαι ως μητέρα μέσα και έξω από το σπίτι σου, ο τρόπος που μιλάς στους γύρω σου, οι πράξεις σου και η ευγένειά σου, έχουν αντίκτυπο στο παιδί σου».

«Η μητρότητα γίνεται πράξεις μίμησης  για το παιδί σου».

«Το παιδί είναι σαν σφουγγάρι, μιμείται τα πάντα. Από εσένα μαθαίνει ότι οι πράξεις του έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.. που είναι το σπίτι μας».

«Η μητρότητα γίνεται σεβασμός  για το παιδί σου» .

«Σέβεται το περιβάλλον, αν το κάνεις και εσύ. Μοιράζεται τα πράγματά του, αν το κάνεις και εσύ με τα δικά σου πράγματα».

«Η μητρότητα είναι αξίες που θα βιώσει  το παιδί σου».

«Εσύ ως άνθρωπος δίνεις στο παιδί σου αξίες, που θεωρείς σημαντικές. Και μέσα από τη σχέση σου μαζί του το κάνεις να βιώνει την αγάπη, το σεβασμό, τη φιλία, τη δικαιοσύνη και όλη την κοινωνία».

«Η μητρότητα είναι ο μαγικός καθρέπτης που σου δείχνει το πρόσωπο σου στο πρόσωπο του παιδιού σου» .

«Αυτό που βλέπεις είσαι εσύ και το παιδί σου. Είναι το παιδί σου και εσύ. Είναι το ίδιο νόμισμα από τις δυο του πλευρές».

Η συμβουλή του ειδικού

Νέα μητέρα μην αγχώνεσαι με το μωρό που κρατάς στην αγκαλιά σου. Ζήσε το παρόν, αφήσου στο συναρπαστικό ταξίδι, γίνε και εσύ παιδί μαζί με το παιδί σου,  χαλάρωσε και απόλαυσε την εμπειρία αυτή που μπορεί να τη ζήσεις μονό μια φορά. Στο τέλος της διαδρομής όλα, μα όλα, θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση .

Η Eλληνική Eταιρεία Aναπτυξιακής Yείας  παιδιών και εφήβων (ΜΚΟ) προσφέρει δωρεάν σεμινάρια και ομιλίες  συμβουλευτικής γονέων όπως επίσης απαντάει σε μεμονωμένα προσωπικά ερωτήματα γονέων στην γραμμή επικοινωνίας στο  210 7488269. Επιπλέον δέχεται προσκλήσεις από φορείς  γονέων και κηδεμόνων, σχολικών μονάδων για ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών  και τη θετική διαπαιδαγώγηση. 

 

omorfamystika.gr

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Αφήστε το σχόλιο σας

Σχόλια

Το panagiamegalohari.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.