70

Γαλακτομπούρεκο με πολίτικο φύλλο

Ένα γλυκό που θα σας θυμίσει τα παιδικά σας χρόνια.
Υλικά:

4 φλ. γάλα
1 φλ. ζάχαρη
φλούδα από 1 μέτριο ακέρωτο λεμόνι
2  βανίλιες
2 πρέζες αλάτι
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
4 αβγά
3/4 φλ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
10 φύλλα «πολίτικο» της alfa
Για το σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη
1½ φλ. νερό
φλούδα λεμονιού
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 κομμάτι ξύλο  κανέλα

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.

2. Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι να ζεσταθούν. Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να  πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.

2. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.

3. Χτυπάμε τα αβγά με σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν από τη θερμοκρασία της κρέμας. Αφαιρούμε την φλούδα.

4. Βουτυρώνουμε ταψί 22×36 εκ. ή στρογγυλό 32 εκ. Στρώνουμε τα 6 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.

5. Αδειάζουμε την κρέμα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά. Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.

5. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο.

6. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 50′ να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο. Αφήνουμε τα γαλακτομπούρεκο να κρυώσει τελείως.

7. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′.

8. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι ρίχνοντας το λίγο λίγο. Αφού τραβήξει το σιρόπι, κόβουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά το γαλακτομπούρεκο τρώγεται ολόφρεσκο.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

σχόλια

Το panagiamegalohari.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>