tsoureki

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΛΙΑΡΟ

tsoureki

ΥΛΙΚΑ:

  • 35 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
  • 35 γραμμάρια  βούτυρο αγελάδoς
  • 100 γραμμάρια  φρέσκο γάλα
  • 160 γραμμάρια ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 5 γραμμάρια(μισό κουταλάκι του γλυκού)  μαχλέπι
  • 5 γραμμάρια  μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 100 γραμμάρια  νερό χλιαρό
  • 40 γραμμάρια  φρέσκια μαγιά της μπύρας
  • 650 γραμμάρια  αλεύρι σκληρό
  • 1 αυγό για επικάλυψη
  • αμύγδαλο φιλέ

Το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι μοσχομυρίζει μαχλέπι και μαστίχα! Αυξήστε τη δόση, αν θέλετε να φτιάξετε περισσότερα από ένα.

Για 1 μεγάλο τσουρέκι, Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 4 ώρες, Ψήσιμο: 50΄-60΄

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην ανέβει πάνω από τους 50°C η θερμοκρασία του μείγματος· θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.

Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο, το εξάρτημα για σκληρές ζύμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο, αντί να φτιάξουμε πλεξούδα.

Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο. Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει). Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Αφήστε το σχόλιο σας

Σχόλια

Το panagiamegalohari.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.