sousamopita

Σουσαμόπιτα

Υλικά

  • Φύλλο κρούστας 1 πακέτο
  • Ελαιόλαδο 1 κούπα
  • Σουσάμι άσπρο 400 γρ
  • Φρυγανιές 150 γρ. τριμμένη
  • Καρυδόψιχα 150 γρ (ή αμύγδαλα)
  • Πορτοκάλι 1 κουταλάκι του γλυκού μόνο το ξύσμα του
  • Κανέλα 1 κουτάλι της σούπας
  • Ζάχαρη 200 γρ
  • Γαρύφαλλα 10 τεμ
Για το σιρόπι
  • Πετιμέζι 3 ποτήρια
  • Νερό 3 ποτήρια
  • Ζάχαρη 3 ποτήρια
  • Βανίλιες 2

 

 

 

Οδηγίες

Ψήνουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι, το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με την καρυδόψιχα (ή αμύγδαλα) και την φρυγανιά και τα αλέθουμε ελαφριά. Σε ένα μπολ βάζουμε  το μείγμα και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την μισή κανέλα και την ζάχαρη. Βάζουμε  το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε. Σε ένα πυρέξ ή ταψί μακρόστενο, αφού το λαδώσουμε, βάζουμε 2 φύλλα από την κρούστα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι. Ρίχνουμε την γέμιση. Στρώνουμε πάνω από την γέμιση άλλα 2 φύλλα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι, ρίχνουμε πάλι γέμιση και στρώνουμε άλλα 2 φύλλα (κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση). Στο τέλος βάζουμε 4 φύλλα τα οποία τα ραντίζουμε   με το λάδι. Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο και την ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Αφού ψηθεί την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το πετιμέζι και τις βανίλιες και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα πίτα και την αφήνουμε να το απορροφήσει καλά και μετά την κόβουμε.

Σημείωση: το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η πίτα κρύα.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Αφήστε το σχόλιο σας

Σχόλια

Το panagiamegalohari.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.